Helyi közélet

2024.05.06. 13:56

Karinthy novellával könnyítettek az újfajta magyar érettségin + MEGOLDÁSOK

Az eddigieknél a változtatások miatt nehezebb, ugyanakkor teljesíthető volt az idei magyar érettségi az általunk megkérdezett szaktanár szerint. Valószínűleg a többség Karinthy-novellát elemzett Babits költészete helyett, az pedig a diákokon múlt, hogy a műveltségi tesztre mennyire készültek fel a négyéves tananyagból.

Timár Kriszta

Megírták az újfajta magyar érettségit a végzős középiskolások. Fotó: Török János

Fotó: torokjanosphoto.hu

Hétfő reggel 9 órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelivel megkezdődtek az immár minden végzőst érintő érettségi vizsgák. Idén ez különösen izgalmasnak ígérkezett, hiszen a mostani az első év, hogy a diákok az új NAT szerint vizsgáznak, ennek köszönhetően pedig magyarból teljesen új feladatlappal találkoztak. Emiatt egyébként tanárok és diákok is a szokásosnál talán jobban izgultak a vizsga reggelén – legalábbis a Kőrösy iskolában ezt tapasztaltuk.

Csak lennénk már túl rajta

 – sóhajtott Tánczos Helga reggel negyed 9-kor, még az iskolaépület előtt. Mint mondta, szerinte ez a legnehezebb az összes vizsga közül, ezért izgult is. Faragó Zoltán szerint is jobban jártak volna a tavalyi rendszerben.  

Az érvelés nagyon jó feladat volt, kár, hogy az már nincs

 – mondta. Osztálytársuk, Szabó Dorina viszont inkább pozitívan állt az újfajta érettségihez.  

Nem lesz nehéz, hiszen mi vagyunk a tesztalanyok. Vagy ha igen, akkor baj lesz

 – nevetett.

Fél órával a vizsga előtt már mindenki a termekben ült szendvicsekkel, szőlőcukorral és innivalóval felszerelkezve a 4 órás megmérettetésre. – Holnap jobb lesz – járt körbe bíztatóan egy mosolygós tanárnő. Mint kiderült, matematika szaktanárként viccelődött. A feladatlapokat tartalmazó csomagokat Farkasné Székely Angéla igazgató az egyik osztály előtt bontotta fel, majd néhány biztató jótanács kíséretében minden teremben kiosztotta a megfelelő számú dolgozatpapírt.

Az érettségizők pontban 9 órakor kezdhették a munkát. Az első feladatrészben a Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a diákok, az irodalmi feladatlapban pedig Antigoné és Ady Endre szerepelt. Ezen kívül a vizsgázóknak ki kellett egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét. A második részben Karinthy Frigyes Az olasz fagylaltos című novelláját kellett elemezniük a középszinten vizsgázóknak, vagy Babits Mihály költészetéről írhattak egy általános témakifejtő esszét.

Az érettségi után megkérdeztük a Szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Technikum magyar szakos tanárát, hogyan értékeli az újfajta érettségi feladatsort. Lugosi Mária úgy fogalmazott, a műveltségi teszt miatt mindenképpen nehezebb volt a korábbi évekhez képest, de a kérdések mind tudhatók voltak a négy éves tananyagból. – A szövegalkotásnál a novellaelemzés mindig népszerű választás volt a diákoknál, Karinthyt pedig kedvelik is, így valószínűleg a legtöbben ezt választották. A Babits költészetéről szóló szövegalkotás jóval nehezebb volt, főleg úgy, hogy az érettségizőknek kellett szöveget is választani a témához, forrást ugyanis nem kaptak – foglalta össze első érzéseit a vizsga után a tanárnő, aki zárszóként megjegyezte: nem csodálkozna, ha a nehezítéssel járó vizsgarendszer-változtatás jelentkezne az idei eredményekben is.

Fotókon mutatjuk a megoldásokat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában