Helyi közélet

2024.05.04. 07:00

Az ország legjobbja lett földrajzból a SZTE Gyakorló diákja

A SZTE Gyakorló Gimnázium diákja nyerte meg idén a földrajz OKTV-t. Báló Dávid tavaly épphogy lecsúszott a döntőről, idén azonban magabiztosan bejutott, ott pedig 100 százalékos teljesítményt nyújtva utasított mindenkit maga mögé.

Timár Kriszta

Báló Dávid és felkészítő tanára, Izing Máté. Fotó: Karnok Csaba

Szegedi diák nyerte meg idén az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyt földrajzból. A legrangosabb tantárgyi megmérettetésen a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola végzőse, Báló Dávid bizonyult a legjobbnak, pályamunkájában ráadásul kivetnivalót sem talált a zsűri. A diplomamunkának is beillő dolgozatot és annak védését is 100 százalékosra értékelték.

Dávid eredménye azért is figyelemre méltó, mert a négyfordulós verseny elején még „csak" a 9. helyen állt.

Innen tudta felküzdeni magát a dobogó legfelső fokára rengeteg munkával

 – hívta fel a figyelmet felkészítő tanára, Izing Máté, aki szerint ezen a szinten már nem elég a tanári segítség: rengeteg egyéni munkát is bele kell tenni ahhoz, hogy a siker megérkezzen.

A speciális matematika tagozatos fiatalember már 9. osztályban elkezdett versenyezni. Az OKTV-n is indult tavaly, akkor egy ponttal maradt le a döntőről. Most viszont az első két írásbeli forduló után biztos helye volt a legjobb 30 között. 

–A döntőre egy pályamunkát kellett készíteni. A megadott témákból én a Szeged-környéki tanyák jövőjét választottam. Azt vizsgáltam, miként alakult a tanyai népesség foglalkoztatottsága, hiszen már régen nem csak mezőgazdaságban dolgoznak

 – mesélte Báló Dávid, aki interjúkat készített, nem nyilvános adatokat kért ki a KSH-tól és sok kutatást végzett – többek között az egyetemi könyvtárban, ahol szintén sok, csak onnan elérhető cikket tudott elolvasni. A szóbeli fordulón ezt a dolgozatát kellett megvédenie, ahol a témához kapcsolódó bármilyen más kérdést is feltehettek neki. 

Arra a kérdésünkre, hogy mit szeretett meg a földrajzban, Dávid azt mondta, a komplexitását és azt, hogy új víziót ad a jelenkor és a történelem megértéséhez is. Motivációjáról pedig mosolyogva annyit mondott: a „szomszéd várban" vannak barátai és igyekeztek egymást felülmúlni.

Báló Dávid a Corvinus Egyetemen szeretne továbbtanulni, a megszerezhető 100 intézményi többletpontja azonban már megvan, így a dicsőségen kívül más hozama nem volt a győzelmének. Felkészítő tanára, Izing Máté ezért úgy döntött, az általa szervezett külföldi tanulmányi kirándulás számára jutalomút lesz. 

A „szomszéd vár" négy döntőst adott

A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumból idén négy diák jutott be a földrajz OKTV döntőjébe, közülük hárman a 100 plusz pontot adó TOP 10-ben végeztek. Harmadik helyezett lett Szabó Judit, 5. helyezést ért el Gajzer Anna, 8. lett Szőllősy Tamás és a 22. helyen zárt Nagyvári Dávid. Összességében tehát az idei döntősök hatoda szegedi diák volt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában