Helyi közélet

2024.05.02. 13:34

Autókkal, motorokkal ballagtak a csonkások - GALÉRIA, VIDEÓ

Félszáz autóval és közel 20 motorral vonultak végig csütörtök délelőtt a városon a Csonka iskola végzősei. A rendhagyó ballagás után szakmailag is tanulmányozhatták a konvoj darabjait, melyek között több oldtimer is volt.

Timár Kriszta

Nagyjából 70 autóval és motorral ballagtak idén a csonkás végzősök. Fotó: Karnok Csaba

Csütörtökön a Szegedi Szakképzési Centrum Csonka János Technikum végzőseinek búcsúztatásával megkezdődtek Szegeden a középiskolai ballagások. Az újszegedi iskolában hagyomány, hogy nem öltönyben és gyalogosan, hanem kényelmes utcai viseletben, és két- vagy négykeréken ballagnak az utolsó éves diákok. Hozhatják ugyanis a család vagy a saját autóját, motorját és ezekkel a járművekkel, rendőri kísérettel járják végig konvojban a várost.

Idén nagyjából kétszáz végzőst búcsúztatott a technikum, a ballagásra pedig nem csak a nappali tagozatosok, hanem az esti felnőtt képzésen részt vevők is meghívást kaptak. Félszáz autó és mintegy 20 motor sorakozott fel az iskola udvarán délelőtt fél 10-re, köztük igazi ritkaságok is. A felvezető autó például egy 1949-es Plymouth volt, de láttunk Moszkvicsot és bogárhátút is a legújabb BMW-k és Mercedesek, illetve a családi, egyszerű kisautók mellett. A motorok között pedig két oldtimer vonult: egy 1941-es BMW R12-es és egy 1938-as DKW N2 350-es. – Esti tagozaton végeztem, de úgy intéztem, hogy itt lehessek ezekkel a ritkaságokon a ballagáson – mondta a tulajdonos, Bartucz Géza. 

A felvonuláson egyébként csak a végzősök vehettek részt, így barátnők, haverok még utasként sem ülhettek be a járművekbe. A szabály évek óta ismert, mégis mindig vannak, akik próbálkoznak ilyen kérésekkel az igazgatónőnél, ami nem csoda: nagy buli így végigvonulni a városon. A rendőri biztosításnak köszönhetően most még a piros lámpa ellenére is át lehetett hajtani a kereszteződéseken, bár az eligazításon nyomatékosan mindenki figyelmét felhívták arra, hogy ez egyszeri lehetőség.

A ballagás végén a felvonuló járműveket a most ballagott járműfényező, gépjármű mechatronikus és motorkerékpár karbantartó diákok szakmailag is tanulmányozhatták, hiszen sok régebbi modellt valószínűleg más körülmények között nem sűrűn lesz lehetőségük látni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában