Helyi közélet

2024.04.16. 08:30

Térkő helyett inkább zöldítenek felnőttként a Klauzál utcai óvodások - Galéria

Madárodúkkal és sok izgalmas ismerettel lepett meg óvodásokat a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület elnöke, Molnár Ádám a napokban. Hetvenhárom pár kíváncsi tekintet szegeződött rá.

Tábori Szilvia

Nem lehet elég korán elkezdeni. Fotó: Tábori Szilvia

A csökkenő városi zöldfelületek, a térkővel burkolt udvarok és kertek, az öreg gyümölcsösöket kiszorító díszfák miatt fogyatkozik az odúlakó madarak fészkelő helye. Ezért is fontos segíteni őket. Erről beszélt többek között a vásárhelyi Klauzál utcai Óvodában a gyerekeknek Molnár Ádám, a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület elnöke.

A civil szervezet vezetője a napokban két különböző madárodút vitt el a nevelő intézménybe, ahol a rövid ismeretterjesztő beszélgetés után közösen felszerelték udvarukban az új költő helyeket. Szó volt egyebek mellett az odú és az etető közötti fontos különbségről, a városok gyakori lakóiról, a cinegék, a mezei verebek és a rozsdafarkúak áldásos hatásáról a kertekben. 

Mint azt Uzonyi Szilvia, az óvoda szakmai vezetője lapunknak elmondta, állat-, illetve madárbarát és zöld óvoda címet is viselhet óvodájuk. 

Országos környezetvédelmi programok rendszeres résztvevőjeként különösen értékes feladatunknak tartjuk a korai edukációt, az ökotudatos szemlélet közvetítését már kisgyermek korban. Óvodásaink révén sikerrel szólítjuk meg a családokat, így teljessé téve oktató-nevelő munkánkat 

– hangsúlyozta.

Hozzátette, kezdetektől gyakorlati szemléletűek programjaik, hogy ne csupán elméletben ismerkedjenek a gyerekek a környezetvédelmi szempontokkal. Kérdésünkre azt is elmondta a szakmai vezető, hogy az elballagó gyerekek a visszajelzések szerint viszik tovább magukkal jövőformáló tudásukat. Igényük van a tanultak alkalmazására, nyitottak és érdeklődőek. Ami különösen fontos visszajelzés az általános iskolákból.     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában