A megszokottnál jóval korábban indult az idei spárgaszezon

2024.04.20. 12:00

Már a júniusi spárgafesztiválra készülnek Öttömösön - Galéria

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál két-három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben. Öttömösön örültek a korai szezonnak, a mostani lehűlésnek kevésbé. A vármegye legnagyobb spárgatermesztő településén már a június elsejei spárgafesztiválra készülnek. Több mázsa spárgát pucolnak meg és készítenek elő a következő másfél hónapban.

Arany T. János

Két héttel korábban indult spárgaszezon Öttömösön. A generációk óta spárgával foglalkozó öttömösi családnál, Tanácséknál a lehűlés miatt most kevesebb a munka földeken. Fotó: Karnok Csaba

Azzal viccelődnek az öttömösi spárgások mostanában, hogy a spárga biztos megélhetést biztosít, hiszen már 15 éve tartja az árát. Sőt, idén 200 forinttal alacsonyabb a népszerű zöldség felvásárlási ára mint tavaly. 2023-ban 1000, idén 800 forintot adnak a spárga kilójáért a felvásárlók. A vásárlók ennek többszörösét fizetik ki, mire a piacok, vagy az áruházak polcaira ér a növény.

A hirtelen jött felmelegedés miatt idén tavasszal a megszokottnál két-három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben, a zöldség iránt egyre nagyobb az érdeklődés a magyar piacon is 

– közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB). 


Ezt megerősítette az öttömösi Tanács Attila. Náluk tavaly április 18-án, idén viszont már április 2-án megvolt az első szedés. Mint mondta, jól indult a szezon, bár nagyon korai volt, kicsalta a nap a spárgát, a hirtelen lehűlés miatt viszont nem terem kellő mennyiségben.

Magyarországon mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, éves szinten 5000-5500 tonna termést takarítanak be. Míg korábban szinte az összes megtermelt spárga külpiacokra került, ma már a termés felét magyar fogyasztók vásárolják meg. A legnagyobb termőterületek Bács-Kiskun és Csongrád vármegyében találhatók. A magyar spárga legjelentősebb felvevőpiaca Németország és Svájc, de Finnországba és Svédországba is szállítanak a hazai termelők.

Közben a Öttömös már elkezdődtek a júniusi spárgafesztivál előkészületei. Idén június elsején rendezik a népszerű fesztivált, amelyet nagyjából két hónapos előkészület előz meg. Már most 10-12-en váltásban, társadalmi munkában pucolják, darabolják és csomagolják a spárgát, összesen mintegy öt mázsát.

Növekedhet a termőterület

Magyarország Közös Agrárpolitikához (KAP) kapcsolódó stratégiai terve 2027-ig összesen 5377 milliárd forint felhasználását teszi lehetővé. A hamarosan elérhető uniós támogatásoknak köszönhetően tovább emelkedhet a hazai spárga termőterülete. A kertészeti beruházási támogatások közül az ültetvénytelepítések támogatását célzó pályázaton spárgaültetvények telepítésére is nyerhetnek támogatást a kertészetek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában