Szegedi hírek

2024.03.11. 10:46

Egyre népszerűbb az önkéntes katonáskodás

Sokan szeretnének katonák lenni, de akik ezt nem tudják teljes állásban csinálni, ők az önkéntes szolgálatot is választhatják. Ilyenkor a területvédelmi ezredekhez csatlakozhatnak, amelyeknek egyébként a honvédelmi táborai is nagyon népszerűek. Az önkéntes tartalékosi szolgálatról Huszár Ferenc ezredes, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred parancsnoka beszélt lapunknak.

Suki Zoltán

Huszár Ferenc ezredes elmondta, a honvédelmi táborok is népszerűek. Fotó: Gémes Sándor

– Még a 2010-es évek közepén volt egy NATO-csúcs, amin szóba kerültek a legújabb biztonsági kihívások, és ezekre lett a válasz az, hogy megalakítjuk a területvédelmi ezredeket, így a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezredet is – mondta lapunknak a katonai szervezet parancsnoka. Huszár Ferenc beszélt arról is, hogy a területvédelmi ezredek célja, hogy az embereket felkészítsék az alapvető, Alaptörvényben foglalt állampolgári kötelezettségekre, vagyis a honvédelemre való felkészítés.

2016-ban kezdtek

– A munka 2016-ban indult, és egy évvel később már megjelentek a Magyar Honvédségen belül az első szervezetek, amelyek ezt koordinálták, majd 2018-ban alakultak meg az első ilyen ezredek. Ezek feladata az is, hogy fogadják azokat a fiatalokat és kevésbé fiatalokat, akik szerettek volna önkénteskedni a honvédségnél.

És a munkát gyorsan meg is kezdtük velük – fogalmazott az ezredes. Huszár Ferenc beszélt arról is, hogy nincs két Magyar Honvédség. Ugyanis a területvédelmi ezredeknél is hivatásos katonákból áll a parancsnokság, de minden más alegységben önkéntes, tartalékos katonák szolgálnak.

A katona, az katona

– Tehát nincs különbség katona és katona között. A kettőt csupán az különbözteti meg, hogy van, aki élethivatás-szerűen szolgál, vagyis az a munkahelye, azzal foglalkozik főállásban. A tartalékos katonáknál viszont annyiban más a helyzet, hogy csak részben, az év maghatározott időszakában vállal szolgálatot, egyébként tanul vagy dolgozik – magyarázta az ezredes. Az önkéntes tartalékos katonák is egy megállapodást kötnek a honvédséggel. Ez hasonló egy munkaszerződéshez. Belefoglalják, hogy mit várnak el a tartalékos katonáktól, és természetesen azt is, hogy a honvédség mit nyújt ezért cserébe.

Juttatások is járnak

– A tartalékos katonáktól azt várjuk el, hogy szerezze meg az egységes alapkiképzést, amit minden ember tud teljesíteni. Ez a tiszteleten és megbecsülésen kívül természetesen anyagi juttatással jár – tette hozzá Huszár Ferenc. A tartalékos katonák számtalan feladatban vehetnek részt. Ott voltak, sőt jelenleg is ott vannak a határ mentén, de 2020-tól már missziós feladatokat is teljesítenek. Ott voltak például Koszovóban is. De például a koronavírus-járvány alatt is több tartalékos katona szolgált a kórházakban vagy az egészségügyi intézményekben is. Huszár Ferenc szerint egyre népszerűbb az önkéntes tartalékos szolgálat a katonaságnál. Évente szerveznek már több honvédelmi tábort is. Ezek szinte azonnal megtelnek, és az külön jó hír, hogy ezekbe sem csak fiúk, hanem lányok is jelentkezhetnek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában