Helyi közélet

2024.02.07. 15:11

Cseri Tamás: szavazók adatai juthattak külföldre

Az 2022-es országgyűlési választás kapcsán szavazók ezreinek adatait juttatta külföldre a Márki-Zay Péter vezette ellenzék – erről tartott szerdán sajtótájékoztatót Cseri Tamás, a Fidesz hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselője.

Kovács Erika

Cseri Tamás a sajtótájékoztatón a személyes adataikkal kapcsolatban óvatosságra kérte a vásárhelyieket. Fotó: Bornemissza Péter

Miközben napról napra egyre világosabbá válik, hogy Soros Györgytől jöttek a dollármilliók a baloldal legutóbbi kampányára és Márki-Zay Péterhez, most újabb botrányra derült fény

 – jelentette be Cseri Tamás. Hangsúlyozta, nem elég, hogy Márki-Zay Péterék amerikai pénzből akarták kiárusítani az országot, most kiderült, hogy szavazók adatait juttatták külföldre.

Az ügyben érintett a Szabó Margit vezette Vásárhely Jövőjéért Egyesület is. Mindez a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) által nyilvánosságra hozott jelentésből derült ki 

– mondta Cseri Tamás. A jelentést február 1-jén tette közzé a NAIH. Cseri Tamás hangsúlyozta, Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerint súlyos adatszuverenitási és nemzetbiztonsági kérdések merültek fel a botrány kapcsán. A panaszosok azt kifogásolták, hogy a hozzájárulásuk nélkül kezelték az adataikat.

Fotó: Bornemissza Péter

A jelentésben úgy fogalmaztak, „A Vásárhely Jövőjéért Egyesület a kampányhívások lebonyolítására a NIB Research Kft.-nek adott megbízást, anélkül, hogy konkrétan meghatározta volna a megkeresendő személyeket, azok kapcsolati adatait a NIB Research Kft. szolgáltatta, egy osztrák lakcímű harmadik fél magánszemélytől beszerezve csak ezen kampány idejére. E tekintetben a Hatóság vizsgálni fogja külön eljárásban a közös adatkezelés kérdéseit.”

Péterfalvi Attila szerint súlyos veszélyeket rejt magában, hogy külföldre kerültek a magyarok ezreinek adatai. Az ügynek vannak helyi szálai. Márki-Zay Péternek már nem ez az első esete, amikor meggyűlt az adatok kezelésével a baja. Emlékezzünk a feleségével kapcsolatos ügyre, hogy jogosulatlan hozzáférése volt a hivatal rendszeréhez 

– emelte ki.

Cseri Tamás úgy fogalmazott, csak remélik, hogy a Vásárhely kártya adatainak kezelése megfelel a jogszabályoknak.

Ettől kezdve gondolja meg mindenki kétszer is, hogy megadja-e az adatait a Vásárhely kártyához. Ugyancsak kockázatos megadni az adatokat a Vásárhely Jövőjéért Egyesületnek is, hiszen azok könnyen kerülhetnek külföldre, jogosulatlan felhasználók kezébe. Arra kérek minden vásárhelyi polgárt, hogy legyenek óvatosak, vigyázzanak a személyes adataikra, mert Márki-Zay Péter és szövetségesei visszaélhetnek vele .

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában