Helyi közélet

2024.02.11. 14:40

A házasság olyan, mint a medvevadászat – Galéria

Ujvári László polgármester kezdeményezésére a jubiláló balástyai házaspárokat köszöntötték vasárnap, hagyományteremtő rendezvényen. Az ünnep a templomban kezdődött, ahol a nekik szentelt mise végén Antal Imre atya megáldotta őket, majd a művelődési házban emléklap, virág és ízletes ebéd várta a párokat.

Imre Péter Géza

Már 61 éve házas Farkas József és Farkas Józsefné Bárkányi Irén, ők voltak az ünnepség rekorderei. Fotó: Imre Péter

Antal Imre plébános a Páduai Szent Antal katolikus templomban tartott szentmisét arra emlékezve kezdte, hogy Ujvári László, Balástya polgármestere novemberben kereste meg a jubiláló házaspárok köszöntésének ötletével.

A teremtés végén azt mondta Isten: látom, nem jó az embernek egyedül, ezért Ádám oldalbordájából létrehozta az első nőt, Évát. Egyformának, egyenrangúnak teremtette őket. A férfi és a nő a házasságban válik eggyé, egy testté 

– mondta. Azzal folytatta: azt hisszük, a házasság olyan, mint az önjáró autó, magától megy, ami nem igaz, apró gesztusokkal, kell a jó irányban tartani. Példaként Jézus Krisztust hozta, aki azzal gyógyította meg a leprást, hogy figyelt rá, odament hozzá, újra a közösség része lehetett, lett és a mai kor leprása az, aki eltávolodik emberektől.

Ha valaki kiabál, mint a leprás, az figyelmet követel. A házasságban is vannak ilyen jelek, amit észre kell venni, újra befogadni a másikat, mert csakis így adhatunk neki mi is. Soha ne vegyük le a szeretet ruháját, mert ugyan az önmagában nem old meg mindent, de megteremti az optimális megoldás lehetőségét

 – fejtette ki Imre atya, majd a szertartás zárásaként megáldotta a jubiláló házaspárokat.

A program a művelődési házban folytatódott, ahova a helyi önkormányzat ebédre invitálta a párokat – műsorral is kedveskedtek nekik a finom falatok előtt –, emléklapot és virágot vehettek át Sándor Gabriella anyakönyvvezetőtől és Ujvári Lászlótól. 

A házasság Isten csodálatos ajándéka, a férfi és a nő egymás bátorítására, segítésére, támogatására, közös életre fognak össze 

– fogalmazott a faluvezető. Közel 40 pár, 5-től 60 éves házassági évfordulóig, kapta meg ajándékát a szeretet és a boldogság ünnepén – ahogy Sándor Gabriella fogalmazott –, és azt is megtudhattuk tőle, hogy minden évfordulónak, már az 5 évesnek is, van népies elnevezése.

A leghosszabb ideje együtt lévő házaspár, a 61 „éves” Farkas József és Farkas Józsefné Bárkányi Irén volt a rendezvényen. A köszöntés előtt Józsi bácsi, mosolyt csalva a jelenlévők arcára, azt mondta: 

– Nem vagyok én nyúl, segítsetek felállni és elindulni, mert az nehezebb, mint egy helyben állni.

A házasság olyan, mint a medvevadászat, ha eltalálod jó, ha nem, megöl. Biztos vagyok benne, itt mindenki pontosan célzott. A lényeg, ne felejtsenek el bolondozni, egészséges és sok nehézségen átsegít

 – jegyezte meg viccesen az asztali áldás előtt Antal Imre. Ebéd közben Ujvári László megerősítette, az ünnepséget évente szeretnék megrendezni, lehetőleg a házasság hetéhez kapcsolódva és várhatóan mindig február második vasárnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában