Helyi közélet

2020.09.19. 10:41

Csengele 70 éve önálló

A minap ünnepelte a település 70 éves önállóságát, a Csengele Háznál felavatták Mihályi László kopjafáját, a tájházban pedig falutörténeti kiállítás volt. A kezdeti falut a néhány lakóházon kívül két iskola, posta, közigazgatási kirendeltség, lelkészlak, motormalom, egészségház, terményfelvásárló és néhány ivó alkotta. A lakosok többsége akkor még tanyán élt.

Molnár Mihály helytörténésszel és Tóth Tibor polgármesterrel beszélgettünk az eltelt időszakról. Az első, aki az önálló Csengelén született Agárdi Ferenc Vilmos volt: január 9-én látta meg a napvilágot és 10-én jegyezte be az anyakönyvbe Balogh Béla Agárdi Ferenc földműves és Törköly Klára háztartásbeli gyermekeként. Az önállósulásig a közigazgatási kirendeltségnek és a segédjegyzőnek köszönhetően a lakosok sok mindent elintézhettek helyben, még az elfogás utáni elzárást is megoldották.

– Még 1949. december 21-én megalakult Csengele első önálló képviselő-testülete, amely január 1-től lépett hivatalba, tagjait a Magyar Függetlenségi Népfront Népi Bizottsága delegálta. Megválasztották az elöljáróságot, amelyet Sinka István bíró, Lippai Józsefné másodbíró, Csókási István pénztáros és Sándor Antal közgyám alkotott, valamint választottak még négy esküdtet – sorolta Molnár Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában