Szegedig jöttek a migránsok

Suki Zoltán

Fotó: Csudai Sándor / Illusztráció

Összesen két határsértőt tartóztattak fel a rendőrök az országban szerdán

 – közölte csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság. Hozzátették, hogy mindkét migránst Csongrád-Csanád vármegyében, Szegeden találták. A feltartóztatott illegális bevándorlók ellenőrzésükkor albán állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A hirado.hu pedig arról számolt be, hogy kiürítették a francia hatóságok az ország legnagyobb olyan elfoglalt házát, amely mintegy 450 hajléktalan bevándorlónak adott otthont Párizs egyik déli elővárosában.

A hatóságok tájékoztatása szerint 250 rendőr evakuálta reggel 8 órától az egykori buszvállalat volt székhelyét, amelyet 2021-ben foglaltak el. A kiürítés nyugalomban történt, és délután 2 órára ért véget. A kilakoltatásra számítottak a házfoglalók, így a használaton kívüli épületben menedéket találó emberek egy része már az elmúlt napokban kiköltözött a telepről. Szerda reggel mintegy háromszázan gyűltek össze az udvaron, bőröndökkel a kezükben, többségük egyedülálló férfi, de voltak köztük nők is gyerekekkel. Néhányan elmondták a francia újságíróknak, hogy több éve élnek a gyártelep helyiségeiben, vagy azért, mert nem tudnak lakást bérelni a piacon, vagy azért mert szociális lakásra várnak. A hatóságok az emberek családi és adminisztratív helyzetének gyors felmérése után mindenkinek ajánlottak átmeneti elhelyezést a fővárosi régióban vagy vidéken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában