Most kilenc migránst állítottak meg

Suki Zoltán

Az embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a brit hatóságok áttelepíthetik Ruandába. Ezt a modellt példaértékűnek nevezte az osztrák belügyminiszter. Fotó: MTI

Fotó: Gavriil Grigorov

Összesen kilenc illegális bevándorlót akadályoztak meg a rendőrök abban, hogy Magyarországra lépjen 

– közölte vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság. Hozzátették, hogy mind a kilenc férfit a határkerítés csongrád-csanád vármegyei szakaszán fordították vissza Szerbiába.

Az MTI pedig arról számolt be, hogy Gerhard Karner osztrák belügyminiszter példaértékűnek nevezte a brit Ruanda-modellt, amelyben London az Egyesült Királyság területére illegálisan belépő menedékkérőket áttelepítené az afrikai országba. Karner dán hivatali partnerével, Kaare Dybvad Bekkel közös bécsi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette, hogy el tudna képzelni az EU-ban a Ruanda-modellhez hasonlót. De felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi uniós szabályozás szerint a brit modellt nem lehet megvalósítani.

Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya még 2022 áprilisában kötött megállapodást Ruandával arról, hogy az európai kontinensről embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba. A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette a tervet. A legmagasabb brit jogi fórum határozata szerint ugyanis a megállapodás nem küszöbölte ki annak a kockázatát, hogy a Nagy-Britanniából áttelepített menedékkérőket a ruandai kormány visszatoloncolja azokba az országokba, ahonnan elmenekültek, vagy más olyan országokba, ahol jogsérelem vagy üldöztetés érheti őket. A jelenlegi brit miniszterelnök, Rishi Sunak kormánya e végzés megkerülése végett olyan tervezetet dolgozott ki, amely jogszabályban rögzíti, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában