A jövőálló állattenyésztést járják körbe Vásárhelyen

2024.05.02. 20:00

Magyarországon a megkérdezettek 46 százaléka tartja fontosnak a haszonállatok jólétét

Egy felmérés szerint az Unió tagországaiban a megkérdezettek többsége nagyon fontosnak tartja a haszonállatok jólétének kérdését, de csak kevesen fizetnének 10 százalékkal többet olyan húskészítményért, ami olyan gazdaságból származik, ahol szem előtt tartják az állatjólétet.

Kovács Erika

Feldman Zsolt államtitkár is részt vett a konferencián. Fotó: Kovács Erika

Fenntarthatóság: A jövőálló állattenyésztés záloga címmel tart kétnapos konferenciát Hódmezővásárhelyen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a 31. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár programjához kapcsolódva.

A konferencia csütörtökön kerekasztal beszélgetéssel kezdődött, ahol a részvevők az állattenyésztés helyzetét elemezték, majd Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár tartott előadást. Többek között azt elemezte, hogy mit is gondolnak az emberek az állattenyésztésről.

Egy 2023-as felmérés az állattenyésztés témakörét járta körbe Európa összes országában, így Magyarországon is. Volt egy olyan kérdés, hogy mennyire fontos a különféle haszonállatok jólétének védelme. Nagyon fontosnak gondolta 52 százalék, valamennyire fontosnak 39 százalék. Volt szélsőség is, a svédeknél 80 százalék, Romániában 30 százalék gondolta nagyon fontosnak, Magyarországon ez az arány 46 százalék

 – mondta Feldman Zsolt, aki közzé adott egy meglepő eredményt is. Uniós szinten a megkérdezettek 6 százaléka találkozik csak a mindennapi életében rendszeresen haszonállatokkal, nálunk ez az arány 10 százalék. A felmérésben azt is megkérdezték, hogy az emberek hajlandóak lennének-e 10 százalékkal többet fizetni olyan hústermékekért, ami az állatjólétet szem előtt tartó gazdaságokból származik. Uniós szinten 20 százalék mondott igent, Magyarországon 13 százalék. Az államtitkár ezekből az adatokból úgy véli, hogy a lakosság nincs tisztában az állatjóléti többletköltségekkel.

A konferencia első napján szó esett a fenntartható állattenyésztésről, különös tekintettel a baromfitenyésztésre, a hús táplálkozási, gazdasági és társadalmi jelentőségéről, a fejőrobotokról és drónbemutatón is részt vehettek az érdeklődők.

Pénteken 13 órakor ismét kerekasztal-beszélgetéssel nyit a konferencia, az állati termék-előállítás és a takarmányipar helyzete kerül fókuszba. 14 órától a mezőgazdasági pályázatokról, a technológiai kihívásokról, a tejtermékek emberi táplálkozásban betöltött szerepéről is szó esik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában