Kistelek, Balástya, Csengele – Dél M5 Gazdaságfejlesztési Korridor

2024.04.29. 08:30

Összefogtak a közös fejlődésért

A kisteleki járás három települése, az M5-ös autópályához közvetlenül kapcsolódó Kistelek, Balástya és Csengele összefogott, hogy a tágabb régióban megjelenő nagy és jelentős beruházások generálta fejlesztéseknek, üzemek, gyártócsarnokok és szolgáltatások alapításának és közelbe költözésének helyszínei lehessenek. Egymást segítve azonos feltételeket kínálnak a jelentkezőknek, ez a Dél M5 Gazdaságfejlesztési Korridor.

Imre Péter Géza

Mint a testőrök: egy mindenkiért, mindenki egyért. Összefogott a jövőért (balról) Tóth Tibor csengelei, Nagy Sándor kisteleki és Ujvári László balástyai polgármester. Fotó: Czeglédy-Dukai Enikő

Nagy Sándor kisteleki polgármester hivatalába invitálta kollégáit, Balástya és Csengele vezetőjét, Ujvári Lászlót és Tóth Tibort, ez a három település alkotja a Dél M5 Gazdaságfejlesztési Korridort. Közös bennük, hogy le- és felhajtóval kapcsolódnak a névadó M5-ös autópályához. Céljuk, hogy Szeged és Kecskemét között közel félúton elhelyezkedve, részesülhessenek a tágabb régiót érintő beruházásokból. Bács-Kiskun székhelyén 2012 óta van jelen a világ egyik legjelentősebb autógyára, a Mercedes-Benz, míg a Csongrád-Csanádi központban rövidesen megvalósul az elektromos autókat gyártó kínai BYD, valamint a német Rheinmetall projektje.

A közös célokért

Mórahalommal a közelmúltban kötött Kistelek stratégiai megállapodást, már aláírtuk a dokumentumot, így akarunk képezni a két járás alkotta program vagy projektrégiót. Elkezdődött az együtt gondolkodás, a közös tervezés köztünk, Balástya és Csengele között, hogy egyeztessük azokat a lehetőségeket, amiket a kecskeméti és a szegedi projektekhez kapcsolódó, vagy azoktól teljesen független befektetőknek kínálhatunk – nálunk például tortillagyár létesül

 – kezdte a beszélgetést Nagy Sándor.

Élhetőbb települések

Ennek érdekében összehangolták településrendezési tervüket – Kisteleken és Csengelén már elfogadták, Balástyán is elkészült a módosítási javaslat –, arra is gondoltak, hogy autópálya melletti önálló szennyvíztisztítót kell építeni és folyamatosan, a felmerülő igények szerint korszerűsíteni. Ez igaz minden, a fejlődésüket szolgáló infrastruktúrára, például a bekötőutakra, a gázra, vízre, villanyra és az internetre. Ez nagy, több száz hektáros területet érinthet.

Nem külön-külön, az egyes településekre támaszkodnak, hanem tulajdonképpen az ajánlatokat tekintve megszűnnek a közigazgatási határok. Együtt, egyeztetve, egymás területeit is számításba véve, azon belül övezeteket, zónákat kialakítva fogadhatnak kiemelt fontossági beruházást vagy helyi vállalkozást, és ami a legfontosabb

 – hangsúlyozta Nagy Sándor, ehhez csatlakozott Ujvári László és Tóth Tibor is –, hogy helyiek juthatnak munkához, még élhetőbbé válhat a járási székhely kisváros és a két község.

Erre is támaszkodva évről évre fejlesztenénk a bölcsődéket, az óvodákat, az iskolákat, az idősek gondozását, az egészségügyi ellátást, megőrizve a kiemelkedő közbiztonságot, amivel országosan is az első között vagyunk, és még jobban figyelünk a zöldenergia, például a termálvíz használatára. A legfontosabb, hogy az erősödő gazdaság és a növekvő munkahelyek miatt fiataljaink helyben maradjanak, ne vándoroljanak el, itt képzeljék el az életüket, jövőjüket, itthon alapítsanak családot. 

– emelte ki a kisteleki polgármester. Elmondták, mindhárman hetente több befektető-jelölttel tárgyalnak, folyamatosak a megkeresések.

Együtt erősebbek

Együtt erősebbek vagyunk 

– jelentette ki Tóth Tibor, utalva arra, hogy a három település könnyebben csábíthat új beruházást térségükbe, mintha ezzel külön-külön próbálkoznának, valamint így egymás érdekeit is nézik és nem gáncsolják. 

És minden információt megosztunk a másikkal

 – mondta Ujvári László. Nagy Sándor annyit tett még hozzá: 

Ez a jövő, ez a jövőnk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában