Helyi életstílus

2024.03.04. 14:40

A koronavírus miatt indult a legnagyobb dorozsmai csoport

Ha nincs a koronavírus-járvány, talán meg sem alapítják a Dorozsmai lakosok nevű Facebook-csoportot, aminek ma már több mint 4200 tagja van. Annyira lokálpatrióták, hogy csak kiskundorozsmaiakat, vagy dorozsmai kötődésűeket engednek be maguk közé. Most voltak négy évesek, amit egy bállal ünnepeltek. Topor Ágival, a segítő csoport egyik alapítóval beszélgettünk.

Suki Zoltán

Bállal köszönték meg a segítők munkáját. Fotó: Gémes Sándor

Testvéremmel, Kernács Évivel alapítottunk a Dorozsmai lakosok Facebook-csoportot, amikor már látszott, hogy a koronavírus-járvány nagyon komoly lesz. Először a maszkok varrására kerestünk embereket, és innen nőtt tovább a csoport, amit eleinte azért nem gondoltunk volna, hogy ekkora lesz 

– mondta lapunknak Topor Ágnes.

A leírásukban egyébként az szerepel, hogy a csoport célja a dorozsmai lakosok segítése és közösségépítése. A csoporthoz bárki fordulhat segítség kéréssel, felajánlással. Topor Ági azt is elmondta, hogy a szabályokat szigorúan veszik, kéretlen tartalom nem kerülhet ki az oldalra, ráadásul csak dorozsmaiak, vagy dorozsmai kötődésűek csatlakozhatnak hozzájuk.

Fotó: Gémes Sándor

Nincs személyeskedés

Aki személyeskedik a csoportban vagy sértően kritizál, attól megvonjuk a hozzászólás lehetőségét a csoport nyugalma érdekében 

– fogalmazott az alapító.

Visszatérve a kezdetekhez, Topor Ági elmondta, hogy a maszkok készítése után azt is látták, hogy munkahelyek szűntek meg, és családok kerültek nehéz helyzetbe. Ezért döntöttek úgy, hogy megmarad a csoport. Akkor adománygyűjtésekbe kezdetek, amikben a dorozsmai vállalkozók, és akkor még Mihálffy Béla, aki azóta parlamenti képviselő lett, most pedig Ruzsa Roland önkormányzati képviselő segített nekik.

Volt, hogy ruhaneműket gyűjtöttünk, vagy éppen élelmiszer adományokat, de olyan is előfordult, hogy laptopokat juttatunk el hátrányos helyzetű gyerekeknek, de minden évben szervezünk Mikulás-felvonulást is 

– beszélt a munkájukról a csoport egyik alapítója. 

Fotó: Dorozsmai lakosok

Élelmiszert is gyűjtenek 

Tartós élelmiszereket egyébként egy évben kétszer, húsvétkor és karácsonykor gyűjtenek, a már említett vállalkozók és képviselők segítségével.

Mivel a gyűjtéseink folyamatosan sikeresek, és sok embernek tudunk segíteni, úgy döntöttünk, hogy ezt egy bállal köszönjük meg azoknak, akik ezt lehetővé teszik. Ezért rendeztük meg a negyedik születésnapunkon a Dorozsmai lakosok bálját a napokban, ami nagyon jól sikerült 

– tette hozzá Topor Ági.

Fotó: Gémes Sándor

Amíg igény van rá

Az alapító azt is elmondta, hogy a több mint négyezres tagság nem egyből jött, hanem folyamatosan lettek ennyien, és a mai napig vannak jelentkezők. Egyébként mindkét alapítónak van családja és főállása is, így szabadidejükben foglalkoznak a csoport ügyes-bajos dolgaival. Topor Ági szerint addig csinálják, amíg van rá igény, és természetesen amíg tudnak segíteni a helyieknek akár egy élelmiszercsomaggal, akár csak pár jó szóval.

Fotó: Gémes Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában