Szegedi hírek

2023.06.16. 20:15

Kézműves remekek és mosolygós mesterek a Törpe Tetőn – Galéria

Családias hangulatból és kedves szavakból nem volt hiány a Törpe Tetőn pénteken. 19 szegedi és környékbeli, mosolygós kézműves alkotó települt ki a szemet gyönyörködtető panorámával bíró szórakozóhelyre, hogy bemutatkozzon portékáival a nagyközönségnek.

Koós Kata

Ékszereket, festett üvegeket, textiltáskákat, horgolt használati és dísztárgyakat, álomfogókat, sőt papírmasé figurákat is kínáltak a Törpe Tetőn rendezett első kézműves kiállítás és vásáron pénteken. 

A Riel Art standjánál az óriás papírmasé pitypangok még a méhecskéket is meg szokták téveszteni – mondta el lapunknak a Riel Art alkotója. A világon mindössze 6-7 profi papírmasé figura készítő tevékenykedik, a Törpe Tetőre kitelepült Gabriella az egyikük. Több hazai és külföldi előadóművész és politikus figuráját elkészítette már papírmaséból, például a Korda-házaspárt, pénteken pedig Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára kicsinyített mása állt a standján. De egyedi megrendelésre, fényképek alapján is készít figurákat.

A CsillagFény fantáziaékszerek alkotója, Eszti elmondta, tíz éve kezdett komolyan a kézművességgel foglalkozni. 

Soha nem szerettem a tucattermékeket, ezért inkább magamnak készítettem a dolgaimat. A hajszobrászattól kezdve a ruhákig. Tíz éve volt egy gyönyörű korallgyűrűm, ahhoz kerestem illő karkötőt, de sehol nem találtam. Gondoltam, készítek magamnak dróthajtogatással. Így indult az ékszerkészítés 

– idézte fel a kezdeteket. Ma már hőre keményedő gyurmából, úgynevezett polymer clay-ből készíti a szebbnél szebb kiegészítőket, a kedvencei a sötétben világító darabok.

Nagyon tetszik, hogy a Törpe Tetőn rendezték meg ezt a találkozót. Hálásak vagyunk érte, és reméljük, lesz még ilyen. A zenei aláfestés külön nagy favorit számomra, olyan hangulatot csinálnak, ami nagyon illik ehhez a kézműves közeghez 

– mondta Eszti.

Az egzotikus zenei aláfestésről Mágori Bea, művésznevén Bellegance és Himer István, alias Fraser bakelit DJ-k gondoskodtak. Mellettük Szalóki Reni tervező grafikus és Csabai László, a Törpe Tető üzletvezetője volt a találkozó ötletgazdája. Lapunknak elmondták, a program legfőbb célja nem a kereskedelem, hanem a közösségépítés, bemutatkozási lehetőség biztosítása a kézműveseknek.

A kiállítók éltek is ezzel a lehetőséggel, szívesen meséltek alkotásaikról, az alkalmazott kézműves technikákról. Nyerges Stefánia standjánál nem csak aprólékos gonddal készített, csodaszép mikromakramé ékszereket csodálhattak meg a látogatók, de az alkotó az ásványok spirituális erejéről is szívesen mesélt az érdeklődőknek. Botosné Tímár Anikó illusztrátor horgolt birodalmánál pedig még workshopot is ajánlott, amelynek keretében elsajátíthatók a horgolás fortélyai.

 

Képalá: A kézműves alkotók szívesen szóba elegyedtek a látogatókkal a családias hangulatú találkozón. Fotó: Gémes Sándor

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában