Digitália

2024.04.19. 06:00

Utálja a közösségi médiát és szereti a sört? Itt az Unalmas Telefon

Már lehet regisztrálni, hogy elnyerhessünk egyet belőle.

MW

Forrás: Heineken

Egy újabb cég, ezúttal a Heineken, megpróbál visszavezetni minket az okostelefon előtti boldog időkbe, amikor még ott voltunk, ahol voltunk és nem a telefonunkkal babráltunk egész idő alatt. Tegnap a holland sörgyár bemutatta az amerikai Bodega divatmárkával és a finn-tajvani mobilgyártó HMD-vel együttműködésben készült Boring Phone-t, az Unalmas Telefont. Ez egy átlátszó, flip mobil, amely telefonhívásra és szöveges üzenetek küldésére készült – mint régen.

Forrás: Heinecker

A Heineken mobilja az egyik a sok partnerség közül, amibe a HMD belekezdett, „független” mobiltelefon-márkaként – és közben azért a Nokia telefonokat is gyártja.

Mit tud az Unalmas Telefon?

Nagyon keveset, és ez a lényeg. A Boring Phone tulajdonképpen a Nokia 2660 Flipre épül, azzal a különbséggel, hogy a Heineken változat átlátszó burkolatot és holografikus matricákat kapott, hogy „a 2000-es évek elejének mobiltelefonjaira emlékeztessen”. Támogatja a 4G-t, de csak hívásokat és szöveges üzeneteket tud küldeni és fogadni – „csak ezek kellenek egy nagyszerű éjszakához”, mondja a gyártó. A modern kor felesleges sallangjai a közösségi médiától az internetes böngészésig nem érhetők el rajta: ha valaki nagyon matatni akar vele, ott a felejthetetlen „kígyós játék”, lehet unatkozni.

„Egy olyan korszakban, amikor az okostelefonok örökösen megzavarják a másokra, meg a környezetre való figyelmet, ebből az eszközből szándékosan hiányzik az internet, a közösségi média és az alkalmazások” – közölte a HMD, hozzátéve, hogy „célunk? Bebizonyítani, hogy sokkal több van a társasági életben, ha nem vagy állandóan rátapadva a telefonodra.”

Az Unalmas Telefon 2,8 hüvelykes, fedelén pedig 1,77 hüvelykes QVGA kijelzőt kapott, 128 MB belső tárhellyel rendelkezik, amely tovább bővíthető micro-SD kártyával. Van egy vicces VGA (0,3 MP) kamerája. A cserélhető, 1450 mAh-s akkumulátor egy hét készenléti időt és akár 20 óra beszélgetési időt ígér. Viszont nem maradt ki az FM rádió és a fejhallgató-csatlakozó.

Miért is jó ez?

A Boring Phone a legújabb próbálkozás, ami hasznot akar húzni két, mostanában reflektorfénybe került trendből. Ezek a vintage tech és a „digitális méregtelenítés”, amiket a mindent ellepő okostelefonozás és a csúcstechnológia semlegesítésére használnak. Mint beszámoltunk róla, a februári Mobile World Congressen a Nokia márkájú telefonokat gyártó HMD a Mattel-lel közösen egy Barbie-ihlette flip telefonon feküdt rá a nosztalgia hullámaira.

És igen, az Euronews szerint 2022-ben nőtt a csak alapvető hívás- és sms-funkcióval rendelkező HMD telefonok eladása, ami azt mutatja, igenis van kereslet az egyszerűbb készülékekre. Ott van még például a Light Phone, az apró, minimalista kütyü, amiből szintén hiányzik a webböngésző, az e-mail és a közösségi média. Annak még kamerája sincs.

A Boring Phone-t nem vásárolhatjuk meg az interneten vagy offline üzletben. Regisztrálni lehet rá, hogy hozzájussunk, mert csak „átadják őket a mulatozóknak szerte a világon”: csak 5000 darabot fognak gyártani. Azoknak, akik lemaradnának az ingyenes nyereményjátékról, júniusban egy applikációt készítenek, amely bárkinek az okostelefonjára „az unalmas telefon élményét” varázsolja.

Bár kétségtelenül marketingfogásról van szó, tény, hogy a Boring Phone olyan kor szülötte, amelyben túl sok időt töltünk képernyők és közösségi média applikációk előtt. A Reviews.org egyik vizsgálata kimutatta, hogy az amerikaiak naponta 144-szer nézik meg telefonjukat, és 60%-uk éjjel a telefonjával alszik édes kettesben. És könnyen lehet, hogy ezért az élményért nem is kell Amerikáig menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!